Oksitosin, sevgi ve şefkat hormonu diyebiliriz. Hipofiz bezinden salgılanır. Özellikle kadınlarda doğumdan sonra artış yaptığı bilinir.
Bağlanma, bağ kurma, acı ve ağrıyı dindirme de etkin rolü olan oksitosin hormonu aynı zamanda aşkın yoğun yaşandığı zamanlarda da bolca salgılanır.
Şefkatin yakınlık ve sevecenlik ile yakın ilgisi vardır ve bu duyguların insan olma, birbirimizi anlama, empati kurmada rolü büyüktür.
Sevgiyi hissederek, sağlıklı dokunuşlarla büyüyen çocukların empati yeteneklerinin iyi olduğunu, bağışıklılıklarının güçlü olduğunu biliriz.
Annesiyle sağlıklı bağlar kurabilen çocukların empati yetenekleri güçlü çalışır.
Bağışıklık düzeyini etkiliyor
Bir yetimhanede yapılan çalışmada, tüm gün boyunca karyolalarında kalan çocuklarla, düzenli olarak kucaklanan ve sevilen çocuklukların bağışıklık düzeyelerinde belirgin farklılıklar bulunmuş. Tüm gün karyolada kalan ve sadece alt değişim ve beslenme ihtiyaçları giderilen çocukların, düzenli olarak kucağa alınan ve sevilen çocuklara göre daha sık hasta oldukları ortaya konmuş. Sık sık kucaklanan ve ilgilenilen çocukların ise daha az hastalandıkları saptanmış. Bu çalışma, sarılmanın, güzel sözler söylenmenin, iyi dokunuşların insan gelişimindeki önemini kanıtlaması açısından güzel bir deney.
Şefkat, insanın empati kapasitesi ile doğru; nefret, haklılık duyguları ile ters orantılıdır. Yani olaylar karşısında haklılık ve nefret hisleriniz artıyorsa şefkat duygunuz azalıyor demektir. Haklılık ve nefret ise yaşanılan sorunlarda çözüme hizmet etmez. Aile içinde ya da insanlarla yaşadığımız sorunlarda dönem dönem haklılık, öfke hissedebiliriz. Önemli olan ortaya çıkan bu duygulara izin vermek ve sonrasında ‘Evet öfkeli hissediyorum ancak ne yaparsam nasıl hissedersem hem bana hem de karşımdakine iyi gelir diye sormak’ önemlidir. Ve çoğu zaman biraz sakinleşince, öfke nedenimizi sadece ifade etmek, duygularını bu olayı yaşadığın kişiyle paylaşmak, anlaşılmayı beklemek ve duygunun sakinleşmesine izin vermek sağlıklıdır. Ve yaşanılan o ana şefkat aktarmak, kapsamaktır.
Öfke içe atıldıkça hastalıklar ortaya çıkar
İfade edilmemiş ancak unutulmamış kızgınlıklar, öfkeler, içe atıldıkça pek çok hastalığın sebebi olur. Konuşmak, duygularımızı paylaşmak sağlıklıdır. Sonra da duygusal unutma dediğimiz affetmek yüklerimizin azalmasını sağlar. Oksitosinin bolca salgılandığı kişilerin yaşadıkları olaylar karşısında insanları affetmesi daha kolaydır diyebiliriz.
Daha çok insana sarılın
Dönem dönem zor anlardan, dönemlerden geçeriz. İşte bu dönemlerde yaşadığımız olaylara dayanma gücümüzü fiziksel ve duygusal bağışıklığımızı arttıracak hormon oksitosindir. Oksitosini arttıran davranış daha çok insana sarılmak, iyi ve güzel sözlere, müziğe odaklanmaktır. Yapılan bir çalışmada bir insan günde en az 8 farklı insana sıkı sıkı sarıldığında oksitosin miktarı artıyor ve duygu süreçleri olumluya gittiği ortaya konmuştur.
Şefkati arttırmaya ve yaymaya ne çok ihtiyaç var bu dönemde…
O vakit haydi sarılan kolları görelim:)